Gå til hovedindhold

Oversigt over projekter i området

Følg med i nye og eksisterende projekter på Godsbanearealerne

  • Læs op

Indhold

    Godsbanearealerne er en dynamisk bymidte i stadig forandring. Arealet strækker sig fra Mølleengen til Ringgadebroen og fordeler sig over mere end 100.000 kvadratmeter. Arealet udgør, set fra Midtbyen, det første af en stribe sammenhængende omdannelsesområder langs Søren Frichs Vej. 

    Her på siden kan du finde en oversigt over de kendte projekter på Godsbanearealerne - både de projekter, der er indflyttet og dem, der er på vej.

    Tre bygninger i forskellige højder på hjørnet af Carl Blochs Gade og Skovgårdsgade udgør tilsammen et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri. Byggeriet har navn efter det gamle æggepakkeri - Fyens Ægexport - som tidligere holdt til på samme adresse. Det forbinder det gamle Aarhus med det nye Aarhus K.

    De tre bygninger, som tilsammen udgør Æggepakkeriet, er det røde murstensbyggeri Hjørnehuset ud mod Skovgårdsgade, Det Lange Hus langs Carl Blochs Gade og Det Høje Hus, som rejser sig med tydelig reference til Aarhus’ rådhustårn.

    Der er i alt 148 lejligheder i størrelsen fra 47-135 kvadratmeter, hvoraf 12 er toetagers townhouses på 84-94 kvadratmeter med egen terrasse. 

    Det er aarhusianske Sleth Arkitekter, som har tegnet Æggepakkeriet, og der var indflytning i de første lejligheder primo 2020.

    Du kan læse meget mere om Æggepakkeriet på byggeriets egen hjemmeside.

    Som navnet indikerer, er idéen med projektet ZigZag Huset at opføre et nyt bolig-og erhvervsbyggeri i zigzag-form. Her skal der være tilbagetrukne bygningsdele, forskellige bygningshøjder og en aktiv facade.

    Byggeriet skal være seks etager og rumme 126 lejligheder. Det vil bestå af syv tårne med fire-fem lejligheder per etage. Imellem de syv forskudte bygninger - hvor zigzag-formen altså opstår - vil der være grønne gårdrum.

    Ligeledes vil otte erhvervslejemål være at finde i stueetagen, fordelt på to små caféer i gavlene og seks kontorer. 

    Høgh og Rousing Invest er bygherre på projektet, aarhusianske E+N Arkitektur tegner, og JCN Bolig er entreprenøren tilkoblet.

    Lokalplanen til projektet blev godkendt i byrådet i april 2022. Projektet forventes at stå klar i juni 2025.

    Godsbanekollegiet blev opført af Arbejdernes Andelsboligforening (AAB) og Kollegiekontoret. Kjaer og Richter var arkitekterne tilknyttet projektet. Kollegiet er placeret centralt på hjørnet af Carl Blochs Gade.

    Projektet indeholder 14.000 etagemeter til ungdoms-og kollegieboliger. Godsbanekollegiet har 10 forskellige typer studieboliger, som enten er 1-værelses- eller 2-værelses lejligheder. Størrelsen på boligerne varierer mellem 28-39 m2.

    Som helhed spiller Godsbanekollegiet sammen med den omgivende by, hvor bebyggelsens mødesteder, rum og aktiviteter orienterer sig mod dets omgivelser.

    Kollegiet blev indflyttet i efteråret 2022.

    Se mere om Godsbanekollegiet på Kollegiekontorets hjemmeside

    På Godsbanearealerne i hjertet af Aarhus er Danmarks nyopførte arkitektskole blevet bygget til ca. 600 elever, tæt på andre kulturinstitutioner - midt i byens puls. Skolen er blevet en central del af det spirende, kreative midtbymiljø på Godsbanearealerne. 

    Arkitekturen er blandt andet karakteriseret af enkle grundrum med store spænd, synlige materialer og installationer, såvel som industrielle men nuancerede bygningsdetaljer, som tilpasser sig bymiljøet omkring skolen. Designets enkelthed er et detaljeret svar på skolens behov for høj funktionalitet og stor fleksibilitet.

    Projektet skubber til grænserne for, hvordan der i fremtiden bygges mindre og dermed mere arealeffektivt.

    Der var indvielse på skolen d. 4. oktober 2021, hvor Hans Majestæt Kong Frederik 10. var til stede. Her var den traditionelle ”rød snor-klipning” erstattet af, at han – bogstaveligt talt – slog et slag for arkitekturen.

    Læs mere om New Aarch her på skolens hjemmeside

    Søhesten, der er blevet opført af Boligforeningen Ringgarden og tegnet af arkitektfirmaet Cubo, rummer 139 almene 2-,3- og 4-værelseslejligheder.

    I stueetagen er der lagt op til fællesskab med aktiviteter, der henvender sig til alle beboere, og små lejemål, som kan rumme mikrobutikker, minicaféer mm. Derudover er et glasinddækket orangeri og en fællesterrasse at finde i bygningen.

    Idéen med arkitekturen er at skabe en hybrid mellem lokalmiljøets punkthuse og karrébebyggelser. Projektets fokus har endvidere været på mangfoldighed og variation. Det er også af den grund, at man har valgt at skabe en stor variation af udbuddet af lejlighedsstørrelser – slet og ret for at sikre en mangfoldig sammensætning af beboere.

    Søhesten blev indviet i 2021.

     

    Lidl, den tyske supermarkedsgigant, har fået sig et nyt hovedkontor i den nye bydel Aarhus K ved godsbanearealerne.

    Hovedkontoret indeholder 13.500 kvm kontorareal med 250 m2 tagterrasse samt 1.200 kvm salgsareal i stueetagen. Salgsarealet udnyttes til Lidl's flagskibsbutik - et koncept, hvor man prøver nye initiativer af, inden det implementeres i de resterende Lidl butikker. Desuden opføres også et nyt parkeringshus med 360 parkeringspladser i samarbejde med Aarhus Kommune.

    Projektet er tegnet af Link Arkitekter og indflyttede i november 2023.

    I det nordlige parkeringshus på Godsbanearealerne bliver der plads til ca. 363 biler. Der er mulighed for bylivsaktiviteter på udvalgte tagflader og facader i skel mod Institut for X. I stueetagen er der et lille erhvervslejemål. På facaden er der en udvendig trappe der kan anvendes rekreativt og som adgangsvej til parkeringshuset. Det er Aarhus Kommune, der er bygherre på parkeringshuset.

    Det kreative kontorhus- og fællesskab Frames, der er tegnet af SerupArk og Transform og har Kuben Management som bygherrerådgiver og projektudvikler, fuldender Godsbanearealernes nordlige del. Aarhus Byråd godkendte nemlig salget af det sidste erhvervsfelt i Godsbanearealernes første etape i 2022. 

    Frames kommer til at huse et kontorhus med grønt på toppen og restaurant og specialbutikker i gadeplan.

    Projektet skal danne rammer og være centrum for Aarhus’ kreative erhvervsliv og iværksættermiljø. Nyuddannede arkitekter, freelancere og iværksættere skal efter planen have base i kontorbygningen, hvor der er adgang til en stor, grøn tagterrasse.

    Arkitektonisk skal husets stueetage opføres i røde genbrugstegl, og genbrug af materialer er derfor definerende for byggeriet. 

    Sidst opdateret: 6. marts 2024