Gå til hovedindhold

Historie og vision

Godsbanearealerne er en kulturhistorisk perle placeret i hjertet af Aarhus. Et område, som er præget af sin landskabelige placering i bunden af Aarhus Ådal og formet af menneskers virke gennem århundreder.

 • Læs op

Indhold

   

   

  Selvom det ikke er mange år siden, at DSBs tog forlod sporene på Godsbanearealerne midt i Aarhus, forbindes stedets bulede asfalt og små træhuse allerede nu med et karakterfuldt og forfriskende byliv.

  Kulturen og kreativiteten blomstrer i området, og det skæve og skabende byliv skal fastholdes, når Godsbanearealerne i de kommende år forvandler sig til en ny bydel. Samtidig skal masser af nye funktioner tilføres, så området i fremtiden bliver endnu mere mangfoldigt; nye etagebyggerier med boliger og erhvervsvirksomheder skal ligge side om side med butikker og uddannelses- og kulturinstitutioner, så Godsbanen i fremtiden bliver et nyt knudepunkt i Aarhus – Aarhus K.

  Godsbaneområdet har allerede i dag et levende, kreativt iværksættermiljø med ungdomskulturen i centrum. I marts 2012 åbnede kulturproduktionscentret Godsbanen som første del af helhedsplanen, og det er i dag et kulturelt centrum for scenekunst, billedkunst og litteratur. På Godsbanen finder man også Institut for (X), som repræsenterer en mangfoldighed af aktiviteter og små virksomheder, der eksperimenterer og afprøver idéer.

  Aarhus Arkitektskole og andre uddannelsesinstitutioner flytter i de kommende år ind på Godsbaneområdet, hvor der også vil blive opført et internationalt kollegium og en række bolig- og erhvervsbyggerier.

  Godsbanearealerne er en del af det nye brokvarter ved Søren Frichs Vej. Området udvikler sig i disse år til at være ét stort samlet område under én overordnet vision. Du kan læse mere om det nye brokvarter her: information om det ny brokvarter

  Visionen for Godsbanearealerne er at skabe en ny pulserende og levende bydel under stadig forandring og udvikling. 

  I løbet af de kommende år vil Godsbanearealerne folde sig ud som en helt egen og ny bydel i Aarhus. En kulturel og kreativ smeltedigel med kulturproduktion, events og arrangementer, et levende uddannelses- og erhvervsområde og ikke mindst et grønt og børnevenligt boligområde med byliv, små opholdsrum og rekreative pladser.

  Med en mangfoldighed af funktioner vil Godsbanearealerne således på én gang opstå som sin egen særlige bydel, hvor forskellighederne blomstrer og samtidig flette sig ind de omkringliggende bydele; i kulturaksen mod nord og som en integreret del af det større brokvarter langs Søren Frichs Vej. Og et område, hvor nyt og gammelt, fællesskab og liveability vil invitere borgere, brugere, foreninger og virksomheder til at skabe en helt ny bydel i Aarhus.

  Visionen for bydelen kaldes "Aarhus K".

  ”K” står for:

  • Kultur: Kultur er vaner, som er forskellige og i løbende forandring. 
  • Kreativitet: Kreativitet er lyst og evne til at skabe nyt.
  • Kulturhistorie: Kulturhistorie er alt det, historien har efterladt og det, der bygges videre på.
  • Knudepunkt: Knudepunkt er omdrejningspunkt for liv, nysgerrighed, oplevelse, udfoldelse og trafik.

   

  Sidst opdateret: 12. februar 2024